V pondělí 18. září se žáci 8. a 9. tříd vypravili na 5-ti denní poznávací zájezd do Londýna s cestovní agenturou ProTravel. V pondělí ve 14 hodin jsme se sešli na autobusovém nádraží a vyrazili na dlouhou cestu autobusem přes Německo, Nizozemí, Belgii do Francie do Calais, kde jsme se eurotunelem dostali do Anglie. Eurotunel je dlouhý 50 km a cesta z jednoho břehu na druhý trvá pouhých 20 minut. První z památek Londýna, kterou jsme navštívili, byla bývalá Královská observatoř v Greenwichi, kudy prochází nultý poledník. Poté jsme se lodí přepravili po řece Temži až k mostu Tower Bridge, po kterém jsme se prošli. Navštívili jsme také pevnost Tower of London, kde jsme měli rozchod a čas na prohlídku. Dříve sloužil jako královský hrad, vězení, místo poprav a nyní je domovem korunovačních klenotů, které jsme mohli vidět na vlastní oči. Poté jsme se vydali na procházku po finančním centru Londýna – oblasti The City. Viděli jsme památník velkého požáru, centrální anglickou banku Bank of England a po rušných ulicích City jsme došli k monumentální St Paul´s Cathedral. Během prohlídky jsme vystoupali na kopuli katedrály, odkud byl překrásný pohled na Londýn. V podvečer toho dne jsme přešli most Millennium Bridge a došli ke galerii Tate Modern, kde jsme nastoupili na loď, která nás odvezla na místo, kde na nás čekal autobus a odvezl nás na ubytování do hostitelských rodin.

Třetí den dopoledne jsme navštívili typický středověký hrad Warwick Castle, jehož současná podoba pochází převážně ze 14. století. Odpoledne nás čekal přejezd do univerzitního města Oxfordu, kde jsme se prošli ulicí High Street, kolem kostela St. Mary the Virgin, slavné knihovny Bodleain Library, pozoruhodné knihovny Radcliffe Camera, kolem mnoha kolejí a jiných zajímavostí. Došli jsme až ke koleji Christ Church College, kde se filmovaly scény pro filmy o Harry Potterovi. Večer jsme se vrátili na ubytování do svých hostitelských rodin, popovídali jsme si s nimi a načerpali síly na poslední den našeho zájezdu.

Poslední den v Anglii jsme strávili opět v Londýně. Dopoledne jsme si prohlédli fotbalový stadion Chelsea FC, kde jsme viděli šatny hráčů a navštívili místní muzeum a Fan shop. Poté jsme se přesunuli metrem do centra Londýna, kde nás čekala procházka místy, které se nejvíce zapsala do historie města. Viděli jsme Big Ben, The Houses of Parliament, Westminster Abbey, sídlo krále Buckingham Palace, náměstí Trafalgar Square, Piccadilly Circus, čínskou čtvrť Soho a svezli jsme se na obřím vyhlídkovém kole London Eye, které je vysoké 135 m. Před odjezdem domů jsme měli konečně čas na nákup suvenýrů. V podvečer  jsme se s Londýnem rozloučili a přejeli metrem k našemu autobusu a vydali se na dlouhou cestu zpátky domů. Do Sedlčan jsme přijeli v pátek odpoledne. Určitě máme na co vzpomínat. Velké poděkování patří řidičům, paní průvodkyni Lence a našim učitelkám Martině Tomáškové, Pavle Kolářové a Mileně Hellerové, které nás celý zájezd pečlivě hlídaly.

Aktuality